Lima (5) Sarapan Pagi Paling Popular di Malaysia dan Mudah Disediakan

firaz

Sarapan merupakan makanan yang penting untuk memberi tenaga dan kesehatan kepada tubuh kita. Namun, kadang-kadang kita buntu untuk memilih menu sarapan yang mudah, sedap dan sesuai dengan selera kita. Jangan risau, di sini saya akan berkongsi dengan anda 5 jenis masakan paling mudah untuk sarapan di Malaysia, berserta artikel yang menjelaskan cara-cara membuatnya.

 


1) Nasi Lemak Ayam Berempah

 

Nasi lemak adalah menu sarapan yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Nasi lemak terdiri daripada nasi yang dimasak dengan santan dan daun pandan, sambal ikan bilis, telur rebus atau goreng, timun dan kacang tanah. Untuk menambahkan kelezatan, anda boleh menyediakan ayam berempah yang digoreng rangup sebagai lauk pauk. Anda boleh merujuk resepi nasi lemak ayam berempah di sini¹.

 

2) Roti Canai Homemade

 

Roti canai adalah sejenis roti leper yang dibuat daripada tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan garam. Roti canai biasanya dimakan dengan kuah dhal atau sambal, atau dengan lauk seperti ayam kari, daging rendang atau ikan masin. Anda boleh membuat roti canai sendiri di rumah dengan mengikut resepi ini².

 

3) Bubur Nasi Ayam

 

Bubur nasi ayam adalah makanan yang sesuai untuk sarapan kerana ia mudah dicerna dan mengenyangkan. Bubur nasi ayam dibuat daripada beras yang direbus dengan air sehingga hancur, kemudian ditambah dengan potongan ayam, lobak merah, halia dan daun bawang. Anda boleh menambahkan garam dan lada sulah untuk menambah rasa. Anda boleh melihat resepi bubur nasi ayam di sini³.

 

4) Roti Bakar Telur Goyang

 

Roti bakar telur goyang adalah menu sarapan yang mudah dan cepat disediakan. Anda hanya perlu membakar roti putih yang telah disapu dengan marjerin, kemudian meletakkan telur separuh masak di atasnya. Anda boleh menambahkan kicap cair atau pekat dan serbuk lada sulah untuk menambah rasa. Anda boleh melihat resepi roti bakar telur goyang di sini.

 

5) Lempeng Sayuran Dan Udang

 

Lempeng sayuran dan udang adalah sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, telur, santan, garam dan gula. Lempeng ini digoreng dengan minyak panas sehingga kekuningan, kemudian ditaburkan dengan sayuran seperti kobis, lobak putih, wortel dan daun bawang yang telah dicincang halus. Anda juga boleh menambahkan udang yang telah dikupas dan dicincang halus untuk menambah protein. Anda boleh merujuk resepi lempeng sayuran dan udang di sini.

 

Itulah 5 jenis masakan paling mudah untuk sarapan di Malaysia yang boleh anda cuba sendiri di rumah. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda dan selamat mencuba!