Sarapan merupakan makanan yang penting untuk memberi tenaga dan kesehatan kepada tubuh kita. Namun, kadang-kadang kita buntu untuk memilih menu sarapan yang mudah, sedap dan sesuai dengan selera kita. Jangan risau, di sini saya akan berkongsi dengan anda 5 jenis masakan paling mudah untuk sarapan di Malaysia, berserta artikel yang menjelaskan cara-cara membuatnya.
1)
Nasi Lemak Ayam Berempah
Nasi lemak adalah menu
sarapan yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Nasi lemak terdiri daripada
nasi yang dimasak dengan santan dan daun pandan, sambal ikan bilis, telur rebus
atau goreng, timun dan kacang tanah. Untuk menambahkan kelezatan, anda boleh
menyediakan ayam berempah yang digoreng rangup sebagai lauk pauk. Anda boleh
merujuk resepi nasi lemak ayam berempah di sini¹.
2)
Roti Canai Homemade
Roti canai adalah sejenis
roti leper yang dibuat daripada tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan
garam. Roti canai biasanya dimakan dengan kuah dhal atau sambal, atau dengan
lauk seperti ayam kari, daging rendang atau ikan masin. Anda boleh membuat roti
canai sendiri di rumah dengan mengikut resepi ini².
3)
Bubur Nasi Ayam
Bubur nasi ayam adalah
makanan yang sesuai untuk sarapan kerana ia mudah dicerna dan mengenyangkan.
Bubur nasi ayam dibuat daripada beras yang direbus dengan air sehingga hancur,
kemudian ditambah dengan potongan ayam, lobak merah, halia dan daun bawang.
Anda boleh menambahkan garam dan lada sulah untuk menambah rasa. Anda boleh
melihat resepi bubur nasi ayam di sini³.
4)
Roti Bakar Telur Goyang
Roti bakar telur goyang
adalah menu sarapan yang mudah dan cepat disediakan. Anda hanya perlu membakar
roti putih yang telah disapu dengan marjerin, kemudian meletakkan telur separuh
masak di atasnya. Anda boleh menambahkan kicap cair atau pekat dan serbuk lada
sulah untuk menambah rasa. Anda boleh melihat resepi roti bakar telur goyang di
sini.
5)
Lempeng Sayuran Dan Udang
Lempeng sayuran dan udang
adalah sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, telur, santan, garam
dan gula. Lempeng ini digoreng dengan minyak panas sehingga kekuningan,
kemudian ditaburkan dengan sayuran seperti kobis, lobak putih, wortel dan daun bawang
yang telah dicincang halus. Anda juga boleh menambahkan udang yang telah
dikupas dan dicincang halus untuk menambah protein. Anda boleh merujuk resepi
lempeng sayuran dan udang di sini.
Itulah 5 jenis masakan
paling mudah untuk sarapan di Malaysia yang boleh anda cuba sendiri di rumah.
Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda dan selamat mencuba!